hej hej

Min blogg har tagit jullov nu =) det är så mycket som händer så jag har inte riktigt tid. Julafton gick hur bra som helst (massor med vuxenpoäng till mig) Har fortfarande massor med julmat kvar, tror att jag ska städa kylen snart, är så trött på julmat nu, det är gott ett tag men sen blir det bara för mycket :P
Idag ska jag till HBG och träffa malin sen bär det av upp till göteborg den 31a för nyårsfirande med sandra. Så om vi inte hörs innan. Gott nytt år på er allihopa =)

Möss!

Nu är det jul lov. Idag blir det julstädning, det måste ju vara fint när sandra och familjen kommer, allt ska göras, tvätta städa till marsvinen och pynta lite till. I fredags var det redovisning av vårt lilla projekt. Det gick faktiskt ganska så bra, vi hade lyckats få med allt och fick inga konstiga frågor. För att lugna er så kan jag meddela att Prader Willi syndromet oftast inte ärvs utan uppkommer de novo (spontan mutation). Fick även höra om en massa andra spännande genetiska syndrom, tex Angelman där ungarna alltid är glada, och sjukt besatta av vatten och ljud.

Var på möte med Hans också, så nu har jag fått ett ex-jobb!!! vill börja med det nu. Hoppas nästan att jag inte kommer in på tumörbiologin så att jag slipper välja. Om jag tar ex-jobbet ska jag studera urinvägsinfektion på möss, som är initierad av olika bakterier och mössen saknar vissa gener (knock-out möss). Hur kul låter inte det?!!
Jag ska få mina egna möss =)

Fick reda på en sjukt spännande sak innan lovet, under lunds sjukhus finns ett gammalt militärsjukhus. Hur coolt är inte det, det är tydligen sjukt stort, för markplan är plan 9. Tänk vad mycket spännande som kan finnas där nere, givetvis så kommer vi ju inte längre ner än -1 sen måste man ha kort och grejor för att komma vidare. Men föreläsaren vi hade sa att han varit på våningen -7, vad han gjorde där fick vi inte veta....

jordbävning

I natt var det jordbävning!! Det var lagom läskigt, vaknade 6.20 av att hela sängen skakade och det lät fruktansvärt mycket. Jag trodde först att PM hade ramlat och slagit i sängen samtidigt som han drog med sig tvn eller nått...man är ju inte så skärpt när man blir väckt sådär. När jag upptäckte att han faktiskt låg kvar i sängen trodde jag att dom bombat sparta eller nått. Japp jag kan ha livlig fantasi.
Det var lite smått obehagligt men nu har man varit med om det med trodde inte ens att vi kunde få jordbävningar i Sverige.

Aja, nu ska jag leta upp hur Prader Willi syndromet ärvs, hade varit smått jobbigt att ha det syndromet eftersom att man saknar mättnandskänsla och lider av en massa andra symptom. Undra om man vågar skaffa barn efter allt detta vi lär oss..

Har kanske fått ett ex-jobb också =D håll tummarna för att det blir nått.

Granen!

Nu har vi jul här i vårt hus!!



Det är bara en julklapp som ska in under granen sen är allt färdigt inför julafton.

Jag vill ha jullov, ex-jobb och jag vill bli av med min förkylning. Man kanske kan önska sig det i julklapp :P

Julbak

Nu är Lucia förbi och vi tjuvstartade lite med att gå på en luciakonsert i domkyrkan i förgår. Det var luciatåg och tre olika gosskörer. Dom minsta killarna kunde ta toner man inte trodde var möjliga. Det var  trevligt förutom att det var ganska kallt och kyrkbäkar är ju inte det mest bekväma att sitta på..

Igår var det full aktivitet hela dagen. Träffade Hanna och Emelie utanför ica  för att handla till vårt julbak. Vi var väldigt duktiga och gjorde både lussekatter, knäck och chokladfudge. Allt blev faktiskt väldig bra. Vi kokade bara över fudgen en gång och brände nästan en plåt med lussekatter men givetvis fixade vi det och allt blev mycket gott =)
Sen blev det lite förfest med vin, glögg och det nya godiset innan vi gick till VGs och hallands för att festa tillsammans med en massa andra glada studenter. Dansade en massa och lyssnade på bandet läkarrock. Det var en välfigt lyckad lucia, så idag har blivit en lugn dag. Vi har faktist handlat en julgran =) men har inget att hänga i den än men det löser sig. Försöker också kurera min förkylning så bra det bara går.

Nu ska jag nog titta på tv, dricka kaffe och äta en lussekatt. För imrgon så måste jag försöka ta tag i pluggandet om ag inte vill sitta hela jullovet :P

kurslös.

Har det lite smått jobbigt just nu, fick antagningsbeskedet och det visade sig att jag var reserv till tumörbiologi och sen hade dom ställt in den andra kursen så nu står jag utan kurs första halvan nästa termin. Jag som hade planerat allt så bra, antingen läsa tumörbiologi eller integrativ fysiologi och sen göra ex-jobbet nästa period.
Hur ska jag hinna hitta ett ex-jobb till i januari, det är ju nästan omöjligt, känns som att det inte ens är lönt att försöka hitta nått. Vet ju inte ens var jag ska börja leta....

Julklappar

Hela dagen har jag varit i malmö och slagits med resten av sverige (kändes det som). Betämde att jag skulle vara duktig och handla alla juklappar på en gång så att man slipper springa på stan stup i ett. Vi var väldigt duktiga och effektiva, har faktiskt bara en kvar att handla så det känns bra, även fast kontot blir lite lesset. Det blir till att leva lite snålt efter jul :P
Kan inte avslöja vad jag köpte för det är en hemlighet :D

Nu är det snart dags att sova och imogon ska jag skinga Emelie =)

Chromosome quiz

Idag lekte vi nästan analytiker på riktigt, vi delades in i par och fick vars ett fall och en bild fotat i ett mikroskop med kromosomer i aen röra. Vårt uppdrag var att para ihop kromosomerna och sätta dom i rätt ordning för att se om det var något kromosomfel på vår patient. Mitt och Hannas fall var: en patient har muskeldystrofi, finns det något kromosomalt fel?
och givetvis fanns det det, hade ju inte varit någon utmaning annars. Vi gick ju stenhårt in och trodde det var  något fel på X-kromosomen men tji fick vi. Efter en massa klurande och en massa fel blev dom ihopparade rätt och det visade sig att vår patient hade en Y-kromosom för mycket, som inte har något att göra med dystrofin så det var ju en aning vilseledande.

Ikväll blir det ost och vin hos Hanna. Jag och Nina fick ta rundan på stan för att handla ost, kex, vindruvor och vin. Så det blev 5 ostar. En blåmögel, en getost, vitlöksost och två andra. Sen på systemet var vi lika förvirrade så vi fick tag i en mycket hjälpsam kille som kunde allt om vin och ostar han flög runt och visade vita, röda och portvin. Så vi gick där ifrån med ett fint vitt vin och ett portvin. Ska bli väldigt kul att smaka lite mer fancy viner som man nog aldrig köpt annars.

Nu snöar det ute igen så det är väl dags för ännu en omgång snö is och till sist slask :P

Vänstern, vad är det för konstiga människor?

Helsigborg igår för adventsfika hos Malin, blev erkligen imponerad över hur pyntat det var. Massor med ljus, julgardiner och riktig julig fika med skumtomtar, glögg pepparkakor och lussekatter. Att ta sig till Hbg var ett litet projekti sig. När jag kom ner så var hela vägen avstängd och poliser överallt. Minst 10 piketbilar, ambulanser och poliser med kravallutrustning och på hästar. Dom hade också lånat bussar av skånetrafiken för att bättre spärra av. För där utanför huvudingången till stationen hade en massa kommunister och vänsteraktivister samlats för att ha en motdemonstration eftersom att nazisterna skulle demonstrera. Men tydligen var "motdemonstranterna" mer intresserade av att kasta gatsten och cyklar på poliserna. jag sär jag sär vad ska det bli av dagens ungdom ;)

Har varit och tränat idag, tänkte att jag skulle vara extra duktig så det blev gymmet 45 min innan yoga passet, men det var nog inte så smart för jag kan inte ta det lungt och träna lagom utan jag körde hårt på gymmet och sen höll jag helt på att dö under yogan....
Fick ligga i barnets position flera gånger.

Nu är hemmet julpyntat och fint köpte två löpare och en adventsljusstake så nu kan vi tända ett ljus varje söndag fram till julafton.

I veckan blir det till att försöka handla julklappar, någon som har en önskelista dom vill ge till tomten??

Sandra, malin nått förslag på fika till den 22:e?

Nu väntar Boston tea party!

RSS 2.0