Probiotica

Som det även så fint kallas, men när man ska ha en labb som handlar om det ska man vara försiktig. För egentligen så betyder det att man ska labba på bajs som dessutom är ens eget. Japp idag är denna ökända labb gjord, jag vet folk som inte läser denna kursen bara för att man ska labba på bajs. Det var inte ett dugg roligt och jag känner mig grymt äcklig, tror inte att jag kommer bli ren om jag inte duschar 45 gånger. Det luktade även as fast än vi hade fönstret öppet.
Man vill inte riktigt komma sina kursare så nära som att man ser deras bajs live i ett provrör. Vi trodde i alla fall att de rören vi använde för att späda vårt prov i skulle kastas men nejdå dom skulle vi diska så att någon annan stqckars ovetande människa kommer att använda dom utan att veta vad dom en gång haft i sig.
Jag kommer bara att ta i rör på det labbet med handskar i framtiden.

NU ska jag sitta i solen med lite mat och försöka få lite färg, och fram för alt försöka glömma vad som hände i laboratorie nr 3.....

Kärlek.

Grilla

Första grillningen här i nya hemmet :D flintastek med potatissallad och vanlig sallad, nu är våren här!

jobb.

Har precis kommit hem från Helsingborg där jag fixade det sista med jobbet. Nu är det säkert 7 veckor i sommar som laboratorie assistent =)
Är förkyld som ett djur. Näsan bara rinner och halsen känns som om den vill dö, knaprar strepsils som bara den. Finns kanske en risk att jag överdoserar lite.
Men det fina vädret har ju stannat kvar så bara det gör ju att man kan stå ut med en liten förkylning.

Bli ett med gungan

Idag har vi haft genomgång på den labb som denna kursen är känd för, nämligen bajslabben, eller som den även kallas probiotic exposure in man. Den går ut på att vi under en vecka ska dricka proviva och sen ta ett bajsprov som vi ska analysera på labbet, för vi ska nämligen se hur och om tarmfloran på de personer som äter proviva har ändrats och blivit bättre. Så nu har vi fyra liter proviva i kylen och kommer om en vecka att komma väldigt nära inpå våra kurskompisar.

Jag har haft det mysigt idag med. Det har ju varit väldigt fint väder så vi satt ute på altanen i nog en timme och bara njöt av solen. Vi fick även tillfälle att inviga de gungor som finns här, så nu har PM lärt sig hur man själv sätter fart på gungan. Nej jag skojjar inte han visste inte hur man gjorde! Men han fick till det till slut när han blev ett med gungan ;)

Har precis lagat mat, det blev improviserad laxpasta. Väldigt enkel men hur god som helst =)
tärnade laxfiléer
rödlök
citronskal och saft
dill
citronpeppar
grönsaksbuljong
matlagningsgrädde
kan knappt bli godare. Ikväll börjar outsiders igen så nu kan vi ännu en gång se konstiga människor på tv, vilket får en själv att verka fullt normal =)

Kärlek.

Helgen

Helgen som snart är slut var tuff. Man känner att man inte är 18 längre....det var full rulle både i fredags och igår. I fredags var vi hos Nina som fyllde år :D Hon och två andra hade en gemensam fest i hennes korridorkök, man fick i princip stå som packade sillar för där var ca.50 personer i köket samtidigt. Men roligt hade vi, dom hade bakat kladdkaka och gjort bål som innehöll tre liter vodka. Efter en lyckad och trevlig fest drog vi ut till hallands och dansade. Vi såg många kändisar där bland annat Björn Borg och Paris Hilton, (där hade varit en kändissittning tidigare ;P ). När hallands stängde var det efterfest på Sydskånska, det var en av de mest seriösa efterfester som jag sett. DJ, rökmaskin och blinkade lampor i ett av köken. Så det var bara att köra tills fötterna dog. Jag fick gå barfota hem och dom är fortfarande inte sig själva.

Sen när man precis hade blivit människa på lördagen var det dags att göra vid sig och dra ut igen. Denna gången till Emelie som också skulle ha kalas =) En mysig tjejmiddag med väldigt god man och trevligt sällskap. När hälften av gästerna gick på eftersläpp till juristbalen satt vi kvar och drömde oss tillbaka till 90-talet. Lite dricka och 90-talsmusik.
Men det känns faktiskt ovanligt bra idag. Kan kanske bero på att det är så fint väder och vi har ju tvättat! min favorit sysselsättning, eller inte. Det fina vädret gör faktiskt en väldigt glad så nu är utemöblerna tvättade dom med och jag har suttit ute ett tag i bara linne. Väldigt mysigt, hoppas att det håller i sig.

Kärlek.

pengarna rullar

Tillbaka från en sväng på city gross, och 1174 kr fattigare...Det kostar att ligga på topp. Men vad gör man, måste ju äta :)

Stenåldern

Har idag haft en kvällsföreläsning om stenålderskost och hur den kost vi äter idag kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Visst det låter ju bra men jag tror inte riktigt att det är så bra som han sa. Tror ju mest på att lagom av allt är bäst, och att man ska äta som människan gjorde vid evolutionens början tror jag är ganska svårt att efterlikna. För det första var det ett helt annat klimat vid den tiden, och hur kan man idag vet exakt vad dom åt för några miljoner år sedan.
Eftersom att han var förespråkare så fick vi ju inte höra något om några eventuella negativa effekter. Tycker det är ganska svårt att ta ställning till något om man bara hör ena sidan.

En annan sak var att föreläsningen var på svenska, när den ingår i vår kurs och vi har utbytesstudenter. Så när hon undrade om han inte skulle ha den på engelska så sa läraren för humanbiologi (den andra kursen som var på föreläsningen) att han visst skulle hålla den på svenska. Så hon fick snällt sitta där och inte förstå nått. Dåligt säger jag bara!

Nej nu ska jag sluta klaga :) man måste ju vara lite positiv också. Det är ett nytt avsnitt på tv idag av Dirty sexy money, jag har inte riktigt bestämt mig för om jag gillar det än för den serien är så skruvad. Men jag tror att jag tycker den är bra. Imorgon är det fredag och sen blir det party hela helgen. Ska även handla imorgon också, japp mamma vi glr ju inget annat ;)

Kärlek.

Valborg

Ännu en ledig dag =) najs. Har varit på en liten utflykt till malmö. Nu har PM också fått sin älskade dansmatta så nu ska det dansas till någon river ner nått :P imorgon blir det kvällsföreläsning om stenålderskosten så då får man förhoppningsvis reda på om det är så bra eller bara ett påhitt för att tjäna pengar.
Nu är det bestämt vad som händer på valborg. champagnegalopp på VG och sen sittning och eftersläpp på Krischan. Det är trevligt att slippa laga mat då =) bara få allt serverat.
Nu ska vi göra ett snyggt grattiskort :D

Kärlek.

Nästan helg

Idag var det dags för ännu en spännnade råttlabb, men idag användes råttbebisar istället för vuxna råttor. Vi fick till och med gå ner i djurstallarna och titta =) men man fick ta sig igenom en massa olika zoner för att komma in. Först skoskydd och speciell rock. Sen var det hand och armtvätt, sen till sist fick man ta på sig munskydd och hårnät. Så när man väl kom in till djuren var man grymt het :P
Nu fick vi inte fram våra resultat efiersom våra blodprover ska vara på gel i några dagar, men nästa vecka får vi se om våra råttungar har tagit upp några hela protein och jämföra det med provet från en vuxen som inte ska ha några protein i sig.

Har varit på gerda idag också och tränat. Det blev en och en halv time styrkegympa, gick faktiskt bättre denna veckan då det inte känns som om alla msuklerna i kroppen vill dö. Imorgon blir det kanske yoga men framför allt ska jag sova länge!! Är ledig imorogn och på onsdag, det blir ju nästan som en helg mitt i veckan.

Kärlek.

Tvätt igen

Då var det dags att tvätta igen, tycker man aldrig kommer ifrån det. Mem det behövdes faktiskt eftersom att tvättkorgen var översvämmad. Vi lyckades boka till oss två maskiner till så nu har vi 5 stycken :P Jävlar vad det ska tvättas. Sen blir det förhoppningsvis spinning så att man får ått vettigt gjort detta århundradet.
Nästa vecka kommer att bli hur soft som helst. ledig både tisdag och onsdag =) sen bara en halvdagslabb på måndag =) någon som vill hitta på något på onsdag? För på tisdag är ju kvällen uppbokad framför tvn då är det ju säsongstart för Desperate =D Gud vad vi har längtat!!

Kärlek.

Kolesterol och transfetter

Idag har vi lärt oss om fett i alla dess former. Omättat, mättat, transfetter med mera.Fick även lära oss kolesterolets nedbrytning. Det tog ett helt A4 papper att rita upp det. hur jobbigt som helst. Men nu kan vi allt om LDL och HDL. För icke biologer LDL (low density lipoprotein) är det dåliga kolesterolet och HDL (high density lipoprotein) är det kolesterol som är bra =)
När man är 20 börjas det ockås bildas plack i blodkärlen som sen bara växer då det kommer in i en ond cirkel. Det är faktiskt ärrvävnad som bildas när  makrofager (vita blodkroppar) äter upp oxiderat  kolesterol  som  inte kroppen känner igen, och eftersom att de vita blodkropparna inte kan bryta mer kolesterolet så släpps det ut igen och oxideras på nytt och sen går det runt sådär tills kärlet täpps igen...
Låter mysigt va...känns kanske som en bra motivering för att äta lite sundare.
En annan sak som kan vara bra att veta. Olivolja går från att bestå av omättat fett som är bra för dig, till att bli transfetter när den värms upp för mycket. Det är inte bra :P så folk...det är bara sluta fritera saker!!

Gud vad man lär sig nya saker varje dag. Kände att jag ville dela med mig till alla er andra också =)

Kärlek.

Egen nattklubb

Ska snart börja skriva på en av de två labrapporter som ska vara inne nästa vecka...det är inte så lätt att inte ligga på topp ;P Har precis vilat lite (sov i två timmar) det var en hård kväll igår. Vi bestämde oss för att nu var det minsann dags att börja leva som riktiga studenter och festa lite på vardagar också. Så gårdagen blev ju snabbt bokad. Jag tjejerna och PM träffades utanför Ica för att handla lite till tacos så att man hade en bra grund att stå på. Hem till nina där vi lagade mat drack lite och hade lite tjejsnack. Väldigt trevligt när vi dessutom hade päronhalvor med after eight men vaniljglass till efterrätt :D Man var ganska full i magen.
In på Ninas rum för lite mer dricka och pratade om väldigt seriösa saker angående både tjejer och killar eftersom vi nu hade en med oss :)
Efter ännu mer skratt, snack, dricka och ett av Emelie misslyckat kondomtrick (stoppa in en kondom i näsan och få ut den genom munnen) Kan ju säga att det inte slutade som det var tänkt. Begav vi oss ner till en göteborg nation och deras nattklubb avenue. När vi kom dit var det ingen kö och DJ.n stod ute och pratade med vakterna så det verkade ju inte vara nägon rusning precis.
Men eftersom det var gratis inträde så gick vi ner för att kolla läget. Det var grumt mysiga lokaler men nästan inte en kotte!! kanske två andra personer. Enligt en som jobbade där hade dom sin rusning vid 7 - 8, men vi sket i det och beställde vars en drink och fortsatte den spännande diskussionen =)

Vi var hemma vi två så föreläsningen om proteiners nedbrytning och upptag i tarmen var ju inte den man var mest aktiv på. Det är tur att vi redan har lite koll på det. Imorgon blir det fett istället och då har jag planerat att vara närvarande =)

Kärlek.

Gremlins

Tittar på Gremlins, dom är ju grymt söta =) när dom är snälla alltså.
Men det måste vara ett jobbigt husdjur. Tål inte stark ljus, förökar sig och får elaka ungar när dom kommer i kontakt med vatten. Till råga på allt om man matar dom efter 12 förvandlas dom till monster.
Nej tacka vet jag en gullig lite kise.

Kärlek.

Gröna tomater

Yeah!! 3500 tillbaka på skatten, nu ska jag bara skicka in att jag vill ha dom in på kontot :P sen kan vi leva rövare för dom pengarna i sommar :D

Idag var det labb som stod på schemat. Vi skulle mäta glukos (socker) upptaget i tarmar från råttor, ett so kallat in vitro försök. Vi fick inte ta ut tarmen själv utan bara spänna upp den på piggar för ett hål igenom glukosen sen skulle transporteras. Våra värden blev väl lite konstiga för vi tillsatte lite för lite enzym i sista steget. Men det ska nog gå och fixa till i rapporten sen.
Imorgon ska vi labba med levande råttor, de är sövda förstås, och dom lär ju inte vakna upp sen igen. Det ska bli spännande, men kanske lite jobbigt att ha två rapporter som ska skrivas parallelt. Men eftersom att vi labbar tillsammans så blir det nog inte så jobbigt, vi behöver ju inte stämma träff för att få gjort det ;P

Jag har grymt mycket träningsvärk i mina ben och rumpa efter gympan imorgon. Det var ju ett riktigt killerpass på en och en halv timme och högt tempo hela tiden. Det är ju inte konstigt att alla muskler i kroppen protesterar när man vii resa sig, så idag blir det ingen träning och imorgon blir det utgång...om man dansar mycket kan ju nästan det också räknas som träning. Så nästa pass blir nog afro på torsdag, om min fot pallar med det.

Har varit på systemet idag och handlat lite cider. Jag säger bara prova den nya Xidern spring med smak av melon och mint =) låter kanske inte som någon höjdare men den är grymt god så testa.

Nu ska jag bara sitta i soffan och slö framför tvn för att sen laga lite mat, ingen onödigt ansträngande aktivitet idag.

Kärlek.

löv?

Ledig idag vilket är väldigt skönt =) har varit nere en sväng på stan och handlat något så spännande som Ipren. Nu har vi lagat linssoppa till lunch...väldigt gott och lagom sunt, är ju dags för att komma i form inför sommaren nu :P Ska på styrkegympa ikväll och svettas lite.
Vi behöver också städa för gud vad det blir skitigt fort. Egentligen skulle fönsterna behövas putsas också men jag har inte saker till det än och det är ungefär liks skoj som att tvätta....
Imorgon är det tillbaka till skolan för första labben..undra vad den ska handla om, enligt kursansvarig ska vi använda djur i fyra av sex labbar så det ska bli spännande.

Kärlek.

Idol

Idga har varit en händelserik dag. Jag och Pm var nere i stan för att jag skulle shoppa loss nu när jag har fått sommarjobb :D Givetvis märkte vi igår att det skulle vara uttagning till idol idag, och folk hade redan börjat köa när vi cyklade hem från bion. Haha, det regnade inatt så man kan ju undra hur trevligt dom tyckte det var då...
Så idag kryllade det ju av folk både på stan och utanför AF-borgen där audition var. Många var både skumma och fulla. Men handlat fick jag =) det blev två tröjor, en lila munktröja, en jeanskjol, knästrumpor och två par skor.
PM köpte en plånbok, ett lakan och en tvålpump.
Sen skulle vi slinga håret på mig tyckte jag, det gick inte så bra när jag upptäckte att det inte var medel i hela håret. Så snart får vi se om jag ser ut som en zebra eller nått :P

Filmen vi såg igår var bra men väldigt sorglig och hemsk. Jag säger som mamma. Tur att man är född i sverige. Den handlar om två pojkar från afganistan. Tycker ni ska se den. Flyga drake.

Kärlek.

Djurförsök

NU är det äntligen helg, idag ska vi gå på bio och se flyga drake =) härmar mamma lite :P sen imorgon hade vi tänkt grilla om vädret kan vara lite snällt och inte regna. Sen blir det även lite tokshopping för nu har jag fått ett jobb i sommar så jag behöver inte spara som en liten hamster länger :D

Idag har vi haft två föreläsningar om djurförsök och faktorer som kan påverka resultaten. Visste ni att amfetamin verkar olika på olika människor. För vissa är det uppiggande och för andra lugnande. Lite bull om man inte får den effekten man räknar med :P
Föreläsaren var grymt bra och roligt, han berättade bland annat om hur de har djuren i labbet och hur ljuset är. Han uttryckte det så fint som att det råttor som bor på översta hyllan har Mallorca sol, medan de längst ner har Pajala vinter :P

Vet ni hur mycket regler och arbete det ligger bakom ett tillstånd för djurförsök.....Det är hur mycket som helst plus att man bara får köpa djur från speciella försöksdjursuppfödare. Vilket gör att en råtta kostar runt 300 kr och en katt mellan 7 och 8 tusen, det är helt galet.
Nu ska vi laga carbonara och sen är det ner på stan som gäller =)

Kärlek.

Ottan

Börjar kvart över åtta imorgon, det är grymt tidigt kommer att få gå upp i ottan.
Afro idag, mycket roligt men min fot gör ont. Det är nog nått fel på den så jag får börja linda den innan träningen =) Men inget ska hindra mig för att bli snygg till sommaren, eller i alla fall försöka ;)

Kärlek.

Fisk

Nu ska vi bli smarta, körde lite åt lyxhållet idag och lagade laxfjärilar i den nya grillpannan vi fått av pappa. Har också varit på styrkeaerobic så jag känner mig väldigt duktig just nu =) kommer att ha världens mest biffiga armar till sommaren, och fråan är om jag kommer att kunna röra mig imorgon.
Om det inte smärtar för mycket så kanske det blir ett afropass imorgon, ska försöka få med mig någon av tjejerna också. Vi får ju träffas där eller på andra ställen eftersom att jag nu stack från gruppen när jag valde att inte läsa biokemi som dom andra.
Vi är bara 16 st på näringsfysiologin och på labb är vi bara fyra pers vid varje tillfälle. Vi ska bland annat ha en labb där vi ska använda levande grisar!!! hur coolt är inte det?
Vi ska också lära oss allt om näring, aptit och en massa annat spännande =)
Kursen ges troligtvis på engelska då det finns bytisar i klassen men det går säkert bra. Allt folk verkar trevligt så jag ska nog trivas :D

Kärlek.

Kluven

Har percis tackat nej till en plats på farmakologin (det jag sökt som första) tyckte näringsfysiologin var rolig. Men farmakologin är nog bra att ha, men gjort är gjort....gud vad jag blev kluven nu. Kan man läsa kurser bara för att det är roligt??

RSS 2.0