Kolesterol och transfetter

Idag har vi lärt oss om fett i alla dess former. Omättat, mättat, transfetter med mera.Fick även lära oss kolesterolets nedbrytning. Det tog ett helt A4 papper att rita upp det. hur jobbigt som helst. Men nu kan vi allt om LDL och HDL. För icke biologer LDL (low density lipoprotein) är det dåliga kolesterolet och HDL (high density lipoprotein) är det kolesterol som är bra =)
När man är 20 börjas det ockås bildas plack i blodkärlen som sen bara växer då det kommer in i en ond cirkel. Det är faktiskt ärrvävnad som bildas när  makrofager (vita blodkroppar) äter upp oxiderat  kolesterol  som  inte kroppen känner igen, och eftersom att de vita blodkropparna inte kan bryta mer kolesterolet så släpps det ut igen och oxideras på nytt och sen går det runt sådär tills kärlet täpps igen...
Låter mysigt va...känns kanske som en bra motivering för att äta lite sundare.
En annan sak som kan vara bra att veta. Olivolja går från att bestå av omättat fett som är bra för dig, till att bli transfetter när den värms upp för mycket. Det är inte bra :P så folk...det är bara sluta fritera saker!!

Gud vad man lär sig nya saker varje dag. Kände att jag ville dela med mig till alla er andra också =)

Kärlek.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0